het neusje van de zalm


het neusje van de zalm 1.0

iets wat uitzonderlijk fijn, goed of lekker is; het beste in zijn soort; het beste van het beste; het lekkerste van het lekkerste; ook: iemand die uitzonderlijk goed is in wat hij doet; iemand die tot de besten behoort binnen een bepaalde categorie

Algemene voorbeelden


In het begin van het project werd nog gedacht aan ruim 240 miljoen gulden voor 218 verkenningsvoertuigen. Nu moet Defensie 440 miljoen gulden neertellen voor 202 exemplaren van deze verkenningsversie. Daarnaast koopt de landmacht nog eens 208 iets eenvoudiger voertuigen die geschikt zijn voor antitankwapens of voor algemene taken. Defensie krijgt daarmee wel een voertuig dat technisch het neusje van de zalm is.

De Telegraaf,

Deze pompen zijn het neusje van de zalm op gebied van betrouwbaarheid, kostenbesparing en … geven natuurlijk ook absolute zekerheid op lekvrij bedrijf. Daarom dat de Teikoku busmotorpomp in vergelijking met de klassieke "afgedichte" centrifugaalpompen een aanzienlijk veiligere en efficiëntere werking garandeert.

http://www.proquip.be/producten/product_display_subtypes.asp?product_type_id=98

Bij de rijke edelen was het niet abnormaal dat voor één enkele maaltijd tientallen schotels werden opgediend. De koninklijke en prinselijke banketten waren echt het neusje van de zalm. Er werd fazant, zwaan, kraanvogel, reiger, ... opgediend. Het absolute hoogtepunt van het festijn was het serveren van de pauw.

http://users.skynet.be/klastitularis/klassewerk/voeding/voeding_geschiedenis.htm

'Ga je in Leiden ook op catechisatie?' 'Ja,' zei ik. 'Wie hebben ze daar als studentenpredikant?' 'Dominee Rothuizen.' 'Die? Die is toch vlootpredikant?' 'Niet meer,' zei ik. 'Het is een hele beste,' zei mijn vader, 'het is natuurlijk geen Zelle, dat was het neusje van de zalm, maar hij is puik.' 'Ja,' zei mijn moeder, 'hij brengt je dicht bij de Here.'

Ouderlingenbezoek, Maarten 't Hart,

Inter is één van de clubs die wat betreft spelers altijd het neusje van de zalm willen hebben.

NRC,